onsdag 30 december 2009
Edwyn
Jag var lite för ung när det begav sig, så jag lyssnade aldrig på Orange Juice, hade faktiskt aldrig hört talas om varken dem eller huvudpersonen Edwyn Collins innan Edwyn drog till med monsterhitten A Girl like You i mitten av 90-talet.
Som så många andra trodde jag först att han var en nykomling på scenen, den där Edwyn Collins, men så var det förstås inte. Alls. Och sen dess har han fortsatt göra musik, mest i skymundan förstås, medan vi andra letade efter nästa pop-sensation.
2005 drabbades han av dubbel stroke och kämpade för livet, och för ett värdigt liv efter det. Och sedan i våras kan man läsa om den kampen i Edwyns fru Grace Maxwells bok Falling and Laughing.
Den låg under granen och om någon undrar varför jag inte hör av mig så är det för att jag sitter med näsan i den boken – när jag inte torkar tårarna som kommer mest hela tiden. Av sorg och av glädje.
måndag 28 december 2009
Filmbeef
lördag 26 december 2009
Trycksvärta
Trots att det kan finnas få starkare trycksvärtekramare än jag i min prenumeration har jag faktiskt börja vackla lite. Nej, jag kommer nog aldrig att frivilligt avstå känsla nav kaffe och tidningen på morgnarna, men vad står det i dem?
Både DN och Svenskan har under december publicerat "nyheter" som jag läst flera dagar tidigare, ofta i utländska blaskor eller helt enkelt som TT-texter (vi pratar veckor mellan TT och DN ibland, och då ska gudarna veta att TT inte är några Schumachers). Och tidningarna verkar ha fattat grejen de med, varför skulle Sydsvenskan annars (i måndags) ha två stora puffar till sina bloggare - på sin tidnignsetta?
Och varför skulle DN kicka skribenten bakom en av sina roligaste texter i december om de inte ville köra ner sig själva i botten?
Suck.
Juldagspyssel
Så, utan att ha sett 4 nyanser av brunt eller De ofrivilliga - eller Ljusår, som gick på SVT i dag (fast den finns hemma på dvd) - kommer de 10 här:
Farväl Falkenberg
Darling
Sånger från andra våningen
Flickan
Om jag vänder mig om
Låt den rätte komma in
H:r Landshövding
Du sak nog se att det går över
Med kameran som tröst, del två
Lilja 4-ever
fredag 13 november 2009
Ken Allen
Nåväl, för dryga fjorton dagar sen trillade det ner ett mail i inkorgen. Var så när på väg att slänga det skräpmailsliknande brevet. Men som tur var läste jag det, och för alla som undrar vad som hände med Ken... ja ni får väl fråga... för nu ska inleda min grävande journalistiska bana med att verkligen hitta Ken Allen.
Tack Eija!
Reklamen vinner
Och så dagens överraskning: Scarlett Johansson sjöng ju riktigt bra (i dag på Ellen).
(Ja jag vet, det här är bloggen för alla som vill läsa det som var aktuellt förra veckan eller förra året.)
onsdag 11 november 2009
Kung Bosse
fredag 6 november 2009
Att kakka i eget bo
Italien-Sverige
torsdag 5 november 2009
måndag 19 oktober 2009
måndag 3 augusti 2009
Tidningsdöden goes Britain
fredag 24 juli 2009
friidrott
Friidrotts-VM i Paris 2003. Kim Collins vinner 100 metersloppet före Trinidad och Tobagos Darrel Brown. Det kommer ni nog inte ihåg, jag gjorde det definitivt inte.
Jag undrar vad Darrel Brown tänkte då, när han klockan 22.10 den 25 augusti 2003 nådde sitt idrottslivs kulmen.
Men vad han än såg i sin egen framtid så var det nog inte Karlstad i juli 2009. Ett regnigt Karlstad och motståndare som hette Libor Zilka och Oskar Åberg.
Vad gjorde Darrel Brown på Götagala? Eller, vad har Darrel Brown gjort för ont för att tvingas befinna sig i Värmland? Har han anlitat Daniel Wessfeldt som manager och inte tittat på det finstilta?
Ibland är idrottsvärlden besynnerlig, mycket besynnerlig.
Å andra sidan. Friidrotts-VM i Paris 2003. Sverige blev sexa i medaljligan. Det var verkligen länge sen.
tisdag 21 juli 2009
Hylla den som hyllas bör
Au contraire
fredag 10 juli 2009
Härligt med gamla gubbar!
Man är ju galen
torsdag 9 juli 2009
Efter London
tisdag 30 juni 2009
Alla dessa frågor (nu med svar)
Detta har hänt
Det hände när jag traskade till jobbet och går över Kungsträdgården.
Solen skiner, jag är måttligt road över att behöva vara i stan och... så kommer HAN.
Willy Kyrklund alltså. Tillsammans med P O Enquist Sveriges bästa levande författare. Och dessutom Sveriges coolaste 86-åring.
Jag gick aldrig fram och tackade för många timmars läslycka. Men jag försökte småhälsa när vi möttes.
Och om någon undrar så är Stig Larsson nummer tre på listan.
fredag 26 juni 2009
Oscar goes 10
Stockholm 0 Glasgow 1
onsdag 24 juni 2009
måndag 22 juni 2009
Lynch-stämning
söndag 21 juni 2009
Efter midsommar, efter GW
torsdag 18 juni 2009
Sportspegeln
Den talande räven
onsdag 17 juni 2009
tisdag 16 juni 2009
Bokgam!
fredag 12 juni 2009
American Teen
torsdag 11 juni 2009
Helle Virkner
onsdag 10 juni 2009
Netherland
måndag 8 juni 2009
...Och nu blire reklam
Bergmanfestivalen
tisdag 21 april 2009
Kore-eda
Såg den fascinerande dokumentären Without memory i torsdags, men mästerverket går ännu att se, på torsdag – Efter livet, om hur ens favoritminne återkspas för evigheten i himlen, bör inte missas av någon.
Fast egentligen ville jag nog mest tipsa (mig själv) om att Kore-edas senaste film, Still walking, har premiär i juli.
En helt annan film heter Tilaï. Det är en film från Burkina Faso (vi snackar långt ner i cineastens låda nu alltså) och att jag känner till den är för att den togs med på BBC:s lista över 100 filmer som representerar ljudfilmens historia till och med 1995 (då när det kom en massa listor om filmens första 100 år). AV de kanske 20 jag ännu inte har sett är det bara den som jag aldrig trodde mig få en chans att se.
Nu visar Cinemafrika den den 13 maj. Jag jobbar men måste på nåt sätt skubba. Om inte annat för att jag har velat se rullen - som jag eg inte vet någonting om - i 14 år nu.
Jonas och Jude och jag
Skulle dra ner på tempot för att få tid med en del annat, vad det nu skulle vara.
Och så sitter jag här med nyinköpta biljetter till Scener ur ett äktenskap på Dramaten och Hamlet på Kronborg slott i Helsingør.
Det är ju inte så att jag klagar precis, men det är lustigt hur det "bara blir".
onsdag 15 april 2009
Teater galore
torsdag 9 april 2009
Det där med nyhetsomloppet
En bra story så här i påskgodistider, visst. Men det besynnerliga är att exakt samma nyhet kablades ut över världen den 12 mars. Då satt jag på jobbet och tittade på Sky och såg historien rullas upp på ett typiskt tv-nyhets-dramatiskt sätt. Då gällde det schweiziska chokladtillverkare och deras inte så rena bykar i Elfenbenskusten. Dagen efter kom uppföljningen om att minst en tillverkare sa hej då till just ivorianerna.
12 mars. Det är nästan en månad sen. Har någon frilansare snappat upp storyn först nu, eller har någon redaktion och/eller lobbyist låtit den vila till påskgodistider?
Det är sånt jag kan fundera på i väntan på eget påskgodis.
tisdag 7 april 2009
Francis
America the Beautiful
måndag 6 april 2009
Towelhead
Tiden gick och det kom som alltid en drös andra böcker och tidningar och fotbollsmatcher och gud vet vad emellan och Towelhead försvann från måste-läsa-listan. Sen kom ett tips (och ja, det är därifrån bilden ovan kommer) och sen fanns den på Akademibokhandels utgallring i februari och nu vill jag ha tid att läsa.
Och jag hoppas verkligen jag kommer så långt, för jag vill ju samtidigt se vad Alan "Six feet under" Ball har åstadkommit med den med sin filmatisering, en film som nu tydligen har landat på våra dvd-hyllor.
För den stod med i en liten liten också-ute-nu-spalt i nån tidning i helgen. Läste av en slump "recensionen" (tvivlar på att skribenten sett filmen, och i så fall har denne definitivt inte känt till att det finns en bok också), som jag kände igen som Towelhead. Fast filmen hette Nothing is private.
Varför tror bolaget att vi hellre ser "Nothing is private" än "Towelhead"? Som den journalist jag är började jag gräva, och kom fram till att Warner först inte ville ha titeln Towelhead i USA (det är ju något rasistiskt) men ändrade sig och sedan stod upp mot alla som krävde en ny titel (Erians, Balls och bolagets kommentarer här). Tydligen gäller inte det Sverige, där vi får samma meningslösa titel som den hade innan Warner stod upp för sin film (LA Times How Towelhead got its titel back).
Nåväl, läs boken, som har fått stående ovationer, men undvik kanske filmen, som fått fesljumma kommentarer lite överallt.
fredag 20 mars 2009
Malou
Det började lite småmysigt och puttrigt (förstås) med Malou i centrum och hennes upplevelser av månadens bok, Sofi Oksanens Baby Jane. Och det var inga små ord Malou tog till, man kunde rent av få intrycket att den var om inte omstörtande bra så åtminstone i klass med, säg Joyce Carol Oates.
Sen kom dagens gäster. Karin Magnusson, Ebba von Sydow och Regina Lund hade alla tvingats läsa Malous senaste upptäckt och skulle nu ställa sig i hyllningskören.
Men si, Karin tyckte att den föll platt till marken och Ebba såg ut som om hellre hade läst Henning Mankells modetips. Regina försökte vara mild och höll sig till att det inte var det bästa hon hade hållt i sina händer.
Det hela blev närmast Busterkeatoniskt i sin slapstick, men i ärlighetens namn blev man liiiiite lite mer intresserad av boken av sågningarna. Fast bara lite.
Jag fortsätter vackert med parallell-läsningar av Leif GW, Maken, Netherland, Bernardo Atxagas nya (vars namn jag inte kommer på just nu) samt The Damned Utd.
torsdag 5 mars 2009
Det här med sponsornamn
tisdag 3 mars 2009
Onkel Danny
lördag 28 februari 2009
Bavian goes Sverige
Park Slope
Brooklyn
Ja, det var inte utan att jag blev längtansfull när jag läste Lena Jordebos intervju med Naja Marie Aidt i DN i dag.
Läs boken!
Och gå och lyssna på Aidt på Kulturhuset på torsdag.
onsdag 25 februari 2009
Dagens reatips
tisdag 24 februari 2009
Je suis un old fart
Samtidigt har tydligen halva nätet dragit sina lansar mot Jan Aghed för hans recension av David Thomsons "Have you seen...", där Aghed slår ett par rallarsvingar mot de yngre, filmhistoriskt ointresserade, filmtyckarna.
Och, som om inte det var nog, har Kjell Häglund OCKSÅ dristat sig till att vilja ha kritiker med lite lite erfarenhet (läs kommentarerna också, en del är läsvärda).
De påhoppade, främst Andrea Reuter och Flm-grundaren Jonas Holmberg, har gått i taket och försvarar sig mot gubbarna som tycker att man borde veta nåt innan man uttalar sig.
Holmberg har en poäng i att de äldre i vissa fall borde ge sig ut i (internet)världen och se sig om, och Nils-Petters inlägg var faktiskt pinsamt i det att han inte förmådde skilja på äpplen och päron (redaktör någon?).
Men efter att ha läst samtliga texter (Nils-Petters krönika hittar ni i kommentarerna i Reuter-länken) är det bara att inse att massa plattityder har kommit och gått men ställningskriget är detsamma som för en månad sedan. Bortsett då från att "bloggosfären" åter visar att den skriker högst utan att få något sagt. Och bortsett från att de själva visar att kunskap och – inte minst – stilistisk talang nog är något ganska bra ändå.
Holmberg raljerar över att Aghed efterlyser kunnande och intresse för Ophüls, Truffaut och Renoir och fortsätter med att hans tidning minsann skrivit om "Hitchcock, Burnett, Tarkovskij, Polanski och tysk efterkrigsfilm". Om jag förutsätter att det är Charles Burnett ("Killer of Sheep") och inte Carol B han menar är det ändå en viss skillnad på i huvudsak engelskspråkig 70-talsfilm och franskt 50-tal. När ett seriöst filmmagasin tar Hitchcock och Polanski som seriöst och historisk alibi är det illa, faktiskt värre än jag trodde.
Reuter skriver att det är "svårt att förklara varför han har hängt upp sig så mycket på mig, han känner väl sig hotad." Och visst är Nils-Petter lite galet ute när han får för sig att bloggen är en fortsättning på Filmkrönikan. Men han är förlåten, för Reuters verion av tv-programmet var ju så splittrat och uselt att hennes blogg är ett under av stringens och kritisk analys (och jag har inget emot bloggen).
Så jag är nog gammal jag. För nog är det skönt att kunna lita på skribentens kunnande? Nog är det skönt att slippa rätta den man läser eller hör eller ser? Nog är det skönt att Sundgren, Aghed et al skriver i sina papperstidningar och håller sig till det de kan riktigt bra?
Nils-Petter tipsar dessutom om kritikern Jonathan Rosenbaums hemsida (just en sån Jan Aghed borde få upp) och Daily greencine.com.
Härliga tider, strålande tider
Plusjenko gör comeback
Moskva (TT-AFP)
En av konståkningshistoriens allra största genom tiderna, förre VM- och OS-mästaren Jevgenij Plusjenko, gör comeback. Ryssen, som bland annat vann OS-guld i Turin för fyra år sedan, gör comebacken med sikte just mot OS när det avgörs i Vancouver nästa år.
Karneval!
Känn ingen sorg för mig Göteborg
tisdag 17 februari 2009
Det här med opartiskhet
måndag 16 februari 2009
Mammut, del 2
Mammut
fredag 13 februari 2009
Jo...
Lill-Babs!
Nya vågen
tisdag 10 februari 2009
Svennis till Chelsea! Svennis till Chelsea!
måndag 9 februari 2009
I'm throwing my arms around Paris
Och det är ungefär så det ser ut nu, det flyter med strömmen, det går ett steg framåt och två tillbaka och ett framåt igen, det händer väldigt lite. Och det är skönt. Och lite stressande.
Och det är bokat biljett till Madonna på Ullevi. Det trodde jag aldrig.
onsdag 4 februari 2009
Nord-nordväst
lördag 31 januari 2009
I en annan del av världen
Var inbjuden till lite ölmingel för dataspelsbranschen, och det visade sig att de hade lite quiz. Och jag måste säga att det var första gången i vuxen ålder som jag inte kände att jag kunde vinna och inte var sur för att jag inte vann en quiz.
Nio frågor, varav jag halvkunde en och kunde dra till med något årtal på en annan. Och det var jag duktigt överraskad över, dataspel är inte på något sätt min likör.
Men det var fascinerande att upptäcka att jag kunde lämna en pub quiz med varken pris eller irritation.
fredag 30 januari 2009
Det måste vara radion
onsdag 28 januari 2009
Confessions of a Villa fan
måndag 26 januari 2009
Konsten att inte få saker gjorda
Det är oavslutade projekt till höger vänster och rakt fram. Det är tusen och en böcker, det är filmer, det är garderobsrensning och det är löpträning. Inget som blir klart i tid eller (oftast) alls.
Och det enda botemedlet jag hittar är att börja på nya projekt.
Och då har jag inte ens börjat på att jag (återigen) har missat att Göteborg filmfestival har börjat. Var helt inställd på att det var nu på fredag det skulle dra igång.
Stressad, moi? Igen?
Rädsla och åtra
Det räcker med att Jan Lumholdt skriver om Fear and desire-dvdn i Svenskan, så har man helt plötsligt köpt den på en italiensk sida.
Ja se detta internet.
För övrigt mår jag väldigt bra, det är en underlig känsla.
UPPDATERING: DVD:n har lämnat Italien!
fredag 23 januari 2009
Facebook-vånda
The future is nigh
En kaffetår
torsdag 22 januari 2009
Läs lite danska nu!
Att välja sina strider
fredag 16 januari 2009
En symbol för Sveriges spel?
måndag 12 januari 2009
Globar
En film som helt gått mig förbi.
Men på Golden Globe-galan vann den det mesta som Kate Winslet inte tog hem.
Eller Mickey Rourke för den delen. Mickey Rourke alltså, blir det en Oscar också för allas vår charmknutte?
Och så Mad Men förstås. I går visade Kanal 9 sista avsnittet av säsong 2, och nu får vi vänta länge. Suck. Enligt New York Times ligger seriens skapare Matthew Weiner i konflikt med produktionsbolaget/kanalen AMC, och kommer kanske inte vara involverad i säsong tre (som blir den sista?). Låter inte bra.
Och för att avsluta med mer Brian Clough: På tv-delen blev miniserien John Adams den stora vinnaren, serien är regisserad av The Damned Utd-regissören Tom Hooper.
(Att Jan Troell inte vann en glob för bästa utländska film var ju så givet att det inte är sant. Den israeliska som vann, Waltz with Bashir, verkar dessutom vara grymt bra. Vi får hoppas att den hittar hit nån gång.)
Clough
David Peace heter författaren, relativt känd i England men knappt alls här – tyvärr har inte en enda av hans romaner blivit översatt till svenska. Det lär det bli ändring på nu när såväl hans kvartett om poliskorruption i mitten av 70-talet som hans roman om Brian Clough har filmats.
Och det är där, med romanen om Clough – The Damned Utd – jag känner mig sååå cutting edge. Småbörjade förra året på den fiktionaliserade berättelsen om fotbollsmanagerns 44 dagar (!) i Leeds, men blev avbruten. När jag så impulsköpte Provided you don't kiss me – 20 years with Brian Clough av Duncan Hamilton, ja då åkte The Damned Utd högst upp på läslistan igen.
Provided you don't kiss me är både rolig och tragisk, naturligtvis mer tragisk ju längre man kommer. Alkoholen och bråken avlöser snart varandra. Det är Cloughs psyke och persona som står i fokus, och eftersom den verklige mannen kommer fram först i motgång är de första åren i Nottingham (två Europacup-segrar, en engelsk titel) avklarade inom 50 sidor.
Det är (150 sidor in) ett lysande porträtt av en man vars namn fortfarande ständigt dyker upp, fem år efter sin död. Det är också ett porträtt av en reporter som blir lite väl förtrogen med den han ska granska, även det ett intressant (själv)porträtt.
Antagligen är båda böckerna bättre för oss som kan slänga oss med namn som Billy Bremner och Don Revie, men att hänvisa dem till sporthögen och därmed indirekt idiotförklara dem är att göra självmål, det handlar om så mycket mer än den där bollen (även om Cloughs fru Barbara är väldigt frånvarande i Provided...). Som Hamilton i slutet (jag har tjuvkikat) skriver om hur sportskrivande betraktas i vissa läger:
"I had always been interested i politics and the arts, especially literature. I'd collected books for many years, and now my house was stuffed with them, from floor to ceiling. You get typecast as a sports reporter. Leaving sport to write about anything 'serious', such as politics or literature, would be like an actor i a soap taking up Shakespeare: everyone would remember you in your previous role."
Jag hoppas att jag inte har tröttnat på Cough innan The Damned Utd är slutläst. Och jag hoppas innerligt att filmen dels blir bra och dels kommer hit fort (engelsk premiär i mars/april i år). Namn som Jim Broadbent, Colm Meany och Timothy Spall i rollistan väcker onekligen ens intresse.
fredag 2 januari 2009
2008
Bara därför serverar jag en liten en till, en meningslös sak eftersom – och det här trodde jag verkligen inte att jag skulle skriva – Aftonbladets Markus Larsson sammanfattde året bra för några veckor sen (hittar det inte på .se).
Men:
1. The Brief wondrous Life of Oscar Wao av Junot Diaz. Årets läsning, följd av Cormac McCarthys The Road. Kanske älskar jag den för mycket, men den sitter där i skallen, på första parkett och påminner nästan varje dag om sin existens. Är rädd för den svenska översättningen bara.
Av dem jag inte har läst än är jag mest klåfingrigt nyfiken på Carl Johan De Geers Jakten mot nollpunkten och Per Olov Enquists Ett annat liv.
2. Mad Men. Årets bästa tv-serie. Har legat efter lite men två avsnitt på ett par dar har bara gjort mig mer salig. Säsong 2:s avsnitt 9, A night to remember, är årets bästa 47 minuter tv. Vill man ha Mad Men-onani rekommenderas Kristin Lundells bloggande på svd.se.
Mad men döljer The Wire, vars sista säsong var en liten besvikelse. Men den där totalboxen vill jag ha!
3. Paranoid Park. Tror faktiskt att Gus van Sants film som kom redan ijanuari 2008 var årets bästa. Hypnotiserande. Finns i en videobutik nära dig, med risk för att tv-bilden tar bort en del av magin.
Resten:
There will be Blood
Wall-E
The Dark Knight
The Assassination of Jesse James by the coward Robert Ford
Vicky Cristina Barcelona
Trouble the Water