måndag 19 maj 2008

Tv-junkie

Två seriepremiärer, samtidigt.
John from Cincinnati eller Breaking Bad?
Söndagskvällens stora dilemma.
Svaret blev naturligtvis både och.

Kom hem lagom till hockey-finalens förlängning, så det blev till att spela in SVT:s nya HBO-serie och se Breaking Bad direkt efter ryssarnas guld. Och vad ska man säga?
Förhoppningarna var kanske inte jättestora, men Weird Science hade gjort mig nyfiken och visst föll jag. Nästan i alla fall. Kemiläraren som får lungcancer och börjar tillverka metamfetamin vill jag veta mer om, kanske främst för den underfundiga humorn, det tighta berättandet, de udda figurerna som faktiskt får vara människor... Serien känns som en film där Crispin Glover kunde stappla in när som helst och verkligen känna sig hemma.

Men, men men: Varför i hela friden visade TV6 en amerikansk version, där alla svordomar var borttagna, och det alltså blev tyst vid varje fuck och shit?
Ska hela serien visas så eller var det en miss?

Och, mycket värre: Varför visade TV6 inte hela första avsnittet? Alla avsnitt i serien är 42 minuter (en amerikansk tv-timme), det vill säga alla avsnitt utom det första, ett 60-minuters pilotavsnitt.
Men inte här, i stället för för en pilot fick vi ett avsnitt av vanlig längd, där en massa scener alltså saknades. Scener som hade förklarat en del, som att vår hjälte Walter blev förnedrad av en elev på sitt extraarbete, som visade att hans son var cp-skadad innan det kom som en överraskning, och så vidare.

Efter den skandalen i ett vattenglas kom John from Cincinnati som nåt helt annat, men ändå inte. En massa surfande, en familj med ganska många problem och Som Little miss Sunshine på crack ungefär.
Hade kunnat älska serien – om den hade kommit först i hela kavalkaden av "nyskapande" serier under 2000-talet. Som det är nu är jag tveksam, och det är titelfiguren Johns fel. Utan honom hade det varit riktigt bra. Nu vill jag liksom Ed O'Neill (Al Bundy alltså, här spelar han "Bill") mest nita den där Jesus-figuren.

Oddsen talar för att jag ser båda serierna nästa söndag också. Man är ju inte mer än en tv-junkie ibland.


Breaking Bads första avsnitt går i repris på fredag, 23/5, 23.00
John from Cincinnatis första avsnitt går i repris redan natten till tisdag, 01.30

Inga kommentarer: