lördag 17 maj 2008

Slappelördag

Efter några magra veckor hade jag så när gett upp hoppet om DN:s Boklördag.
Men se, liket lever. Dagens upplaga är ovanligt fullspäckad, med bland annat nya tider för bokutgivning, en hyllande recension av Kristina Mattssons De papperslösa och de aningslösa (som jag blev ordentligt sugen på att läsa) och en helsida om engelsk journalistikkriskritik (hängde ni med i det ordet?).
Samt äntligen en artikel om en boks (Noréns dagbok) grafiska form och som kronan på verket ett uppslag om McSweeney's, San Francisco-förlaget som bland annat ger ut tidskriften The Believer (se länk till höger, under "andra sidor") och lyckas med nästan alla sina satsningar, åtminstone om man ser till kvaliteten. Det näst senaste numret av The Believer, om film, var riktigt bra.
DN:s Wahllöf & Wennö brukar hylla The Believer, men nu fick Dave Eggers skötebarn äntligen lite mer uppmärksamhet. Hoppas att det leder till att fler läser tidningarna och böckerna här i Sverige också.
Lördagen den 17 maj har hittills alltså till stora delar tillbringats halvliggandes med en tidning i handen och en kopp (två, tre koppar) kaffe inom räckhåll.

För övrigt kan man på dn.se se ett fint exempel på hur det kan gå när en tidning och dess nätupplaga köper in byråmaterial och okritiskt lägger ut det.
Man undrar hur många par ögon som har läst det här utan att reagera:
Tommy Lee Jones filmar Hemmingway.
När jag skriver det här har notisen legat ute på dn.se i mer än ett dygn.

4 kommentarer:

Anonym sa...

hej! bara helt apropå, var får du tag på the believer i sverige? prenumererar du eller köper lösnummer? har hört att man måste prenumerera men det kan väl inte stämma?

Martin sa...

Hej! I Stockholm brukar man kunna hitta The Believer på Hedengrens, och den ska även finnas på nyöppnade Papercut vid Mariatorget.

Anonym sa...

tack!

Mikael K sa...

Kolla in Glömda av Hanna-Maria Öberg om flyktingar i Hultsfred. Initierat, upprörande och dessutom en snygg bok.