lördag 10 maj 2008

När hygget blev Europamästare


1979 blev en relativt obskyr tysk vid namn Sepp Piontek förbundskapten för det danska fotbollslandslaget.
13 år senare sjöng Peter Schmeichel, Brian Laudrup och de andra danska landslagsspelarna Deutschland, Deutschland alles ist vorbei på Rådhuspladsen i Köpenhamn.

Och den här helgen går dokumentären ...Og det var Danmark upp i Danmark.
Det är historien om hur vi kom att älska roliganerna, Elkjær och Re-Sepp-Ten ("Vi er røde, vi er hvide"), det vill säga en dokumentär på knappt två timmar som verkar vara helt oemotståndlig.
Jag kan förstå om vissa läsare av den här bloggen inte håller med om det (och ni är med viss tvekan förlåtna), men om man som jag blir glad in i själen bara av att titta på trailern går det ju inte att undvika filmen.
Inte om man växte upp på 80-talet och fick stora delar av livssyn och fotbollssyn och musiköron formade under roliganernas era.

De danska recensenterna har ganska entydigt påpekat en del faktafel i filmen (speciellt Weekendavisen), men samtidigt älskar de vad de ser och ordet kritikersuccé är ingen överdrift.
Och publiken lär strömma till biograferna den också. Danmark missade ju sommarens EM (minns huliganen som sprang in på planen mot Sverige) och vad passar väl då bättre än lite nostalgi? Och de behöver inte leta efter att hitta filmen, den går upp i hela 59 kopior. Får man hoppas att åtminstone en av dem hittar över sundet?

Och så undrar man ju förstås när filmen om Tommy Svensson och hans spelare och vårt Sverige 1990-97 kommer. (Gud vad sugen jag blev att göra just den filmen.)

Inga kommentarer: