söndag 23 december 2007

Halmstad, den 22 december

Det är nåt visst med att återvända till sin gamla uppväxtstad. Plötsligt pratar alla den där dialekten som du avskyr.
Plötsligt är du femton igen och dina fötter hittar direkt till den där skivaffärn, som är en klädaffär eller ett billighetsmagasin nu.
Halmstad har nämligen bara en skivaffär kvar. Jackos, Kay's, Pet Sounds (dit jag knappt vågade mig in för alla där var så tuffa) och källaren i Domus – alla är borta och bara Åhléns och "nystartade" Skivlagret är kvar. "Nystartade" för att det öppnade ca 1995.
Åhléns är ju dödfött nuförtiden, sen allt centraliserades. Förr kunde man fynda skivor som halmstadskassörskan trodde var mög och halverat priset på, eftersom ingen köpte dem och hon inte hade hört talas om gruppen. Vi talar om Cure och Pavement och annat avantgardistiskt.
Å andra sidan står Jackos-killen fortfarande i kassan på Skivlagret, med exakt samma hårdrocksfrisyr och exakt samma kläder som då, så det är ändå nostalgi. Eller ilningar längs ryggraden.
Skivlagret har även Per Gessle. Böcker om honom, hans skivor och dvder är alla till salu. Det är inte alla Expressen-, iDag- och Aftonbladet-löp som hänger på väggarna. Däremot den signerade Gyllene Tider-planschen från tidigt 2000-tal som hela bandet har signerat. Den är din för – håll i dig – 10 000 kronor.
Only in Halmstad.

Inga kommentarer: