tisdag 22 juli 2008

It's Emmy-time (nästan)


Mercury-prisets nomineringar presenterades i dag och det får mig att tänka på Emmy-galans nomineringar, som kom förra veckan, när jag var alldeles för, ska vi säga, ”trött” för att orka kommentera. Om det nu är någon där ute som bryr sig om Emmy-nomineringarna.

Har läst ett par svenska nätkommentarer om hur hemskt det är att The Wire bara fick en enda nominering, David Simon och Ed Burns för ”Outstanding Writing For A Drama Series”, seriens totalt andra på fem år.
Och ja, The Wire är kanske 2000-talets bästa dramaserie och det är verkligen synd att den inte får plats på en av den stora galan, speciellt i skådespelarklasserna. Men om man upprörs över att serien inte nominerades är det dags att kliva ur sin lilla bubbla.

Tror någon verkligen att Hollywood och dess agenter, producenter, skådespelare osv skulle rösta på ett drama som i mångt och mycket står långt utanför systemet?
The Wire spelades in i Baltimore, med amatörer i flera bärande roller, utan alltför stora sociala pekpinnar mot sina knarklangare, med ett relativt sett litet inspelningsteam.
Nej, Hollywood röstar inte bort sig själva från sina egna priser, där i princip allt går ut på politik, handskakningar och ryggdunkar. Och rövslickeri förstås. Det där med kvalitet har inte så mycket med saken att göra, och det är helt ok för mig.
Men snälla, bli inte förvånade över att det är så.

Desto roligare var det att Mad Men knep så många nomineringar.
Första säsongen av serien ska tydligen gå i repris i Kanal 9 snart och missa inte det. Mad Men var en av vårens stora utropstecken, oavsett underhållningsmedium. Som jag konstaterade den 29 februari är det det svårt att slita sig från 1960 års newyorkska reklamvärld. En andra säsong, som utspelar sig ett par år senare, är på gång i USA. Kanal 9 vet dock inte när den dyker upp här. Förhoppningsvis för att den går i storebror Kanal 5 (man måste få dagdrömma ibland).

För övrigt undrar jag om man skulle orka se en hel Emmy-gala på plats. Mad Men fick 16 nomineringar, bara 30 Rock (17) och miniserien John Adams (23) fick fler. Observera alltså att de tre serierna inte tävlar mot varandra och inse att det är en hel del kategorier som ska tragglas igenom. I fjol var det 107 kategorier som fick en vinnare. 107. Det är lite fler än svenska Kristallen det.
Kategorierna heter sånt som ”Outstanding Picture Editing Of Clip Packages For Talk, Performance, Award Or Reality Competition Programs” (här är listan på avlidna under Oscarsgalan nominerad) och vissa är så specialiserade att man har haft svårt att hitta kandidater. Därför vet vi att vinnaren i ” Outstanding Special Class - Not-exclusively-made-for-television Variety, Music, Comedy Event Programs” (!) går producenterna till ”Eric Clapton Crossroads Guitar Festival Chicago (Great Performances)”.
En annan sak är att man verkar gilla gruppsamlingar på scenen. Det är kul att de okända kameramännen får sin stund i solen, men att 26 personer får varsin statyett om Oscarsgalan vinner för bästa kameraarbete är ju lite löjligt. I den kategorin, ”Outstanding Technical Direction, Camerawork, Video For A Miniseries, Movie Or A Special”, är 100 personer nominerade.

Årets Emmy-gala, den 60:e i ordningen, hålls i år den 21 september på Nokia Theatre i Los Angeles. I skrivande stund verkar det som att galan i år hoppar över en värd – ett bevis så gott som något på att filmen fortfarande är störst i Hollywood, alla trender och kultursidesanalyser till trots.

Inga kommentarer: