tisdag 5 februari 2008

Super Tuesday



Så är det då dags, om ett dygn sådär vet vi antagligen lite mer exakt vilka två kandidater som kommer att stå mot varandra i det amerikanska presidentvalet.
Obama eller Clinton, McCain eller Romney?

Det är ju så lätt i den svenska mediefloran att glömma att det är två partier som väljer kandidater, inte bara demokraterna. Men å andra sidan har väl John McCain öppet mål? För inte kan väl republikanerna tro att en mormon ska kunna vinna ett presidentval?
Eller förlåt, de "progressiva" amerikanerna skulle ju aldrig döma en kandidat på grund av hans religion, det är ju bara de inkränkta rednecksen som aldrig skulle rösta på någon på grund av kön eller hudfärg.

I USA har diverse kändisar hoppat på Obama- eller Clinton-tågen och gått ut offentligt med vem de stöder. Att det blir effekter när Oprah (stöder Obama) gör det förstår man, men hur många röstar som Maya Angelou (stöder Clinton), hur bra hon än skriver*?

Själv har jag noll och intet inflytande över någon röstberättigads tanke, och det är tur det. För jag står och vacklar mellan den häftiga bilden av en kvinna som världens mäktigaste man och den häftiga bilden av en svart som USA:s president.
Bilden av Barack Obama i Vita huset växer sig dock allt starkare och för USA skulle det vara så mycket mer symboliskt med en svart man där än med en kvinna. Ett USA som fortfarande har rasproblem behöver den symboliken.
Dessutom är det nog så att Hillary kan få svårt att vinna även mot mormonen Romney. Alltför många ryggar på tanken om en ny Clinton.
Fast så går jag in på Hillarys hemsida och ser hur bra även hon verkar. Ja, som sagt, det är tur att det inte är jag som bestämmer.


*Jag tycker verkligen att Maya Angelou är en bra poet och samhällsdebattör, men hennes presentation på egna hemsidan var... lite väl magstark:

Dr. Maya Angelou is a remarkable Renaissance woman who is hailed as one of the great voices of contemporary literature. As a poet, educator, historian, best-selling author, actress, playwright, civil-rights activist, producer and director, she continues to travel the world, spreading her legendary wisdom.


(bilden ovan är från gårdagens Rosenmontag-tåg (Zorch) i Düsseldorf)

Inga kommentarer: