lördag 2 augusti 2008

Trist norgehistoria

Om ett par veckor (16 augusti) sänds det allra sista At the Movies with Ebert and Roeper, efterföljaren till klassikern Siskel & Ebert – den amerikanska filmkrönika vars gimmick har blivit en klassiker: "Two thumbs up!" (eller "Two thumbs down!" för den delen).

Och i kväll visade SVT en halvdan norsk film vid namn Hawaii, Oslo.

Och kopplingen? Jo, på Ebert and Roepers besöksvärda hemsida www.atthemoviestv.com hittar man bland annat ett 20-minutersklipp om årets bästa filmer hittills. Och bland de tio nämnda titlarna dyker norska filmen Reprise upp.

Aldrig hört talas om den filmen? Konstigt. Eller?
Dramat om två kompisar som har skrivit varsin roman är kanske den främsta representanten för den nya norska filmvågen.
Den som har uppmärksammats lite överallt i världen och som bland annat ledde till att Reprise gick upp på bio i USA, Holland och Taiwan. Som har gjort regissören Joachim Trier till ett namn i Moodysson-klass i den stora filmvärlden.
Som har sett till att Sverige nu inte bara har passerats av Danmark och Finland som internationellt filmland.

Så varför har du inte hört talas om Reprise?
Jo, filmen gick inte upp på bio i Sverige. Den gick ens raka vägen till dvd-hyllan, den gick raka vägen till tv. Efter tre visningar på Göteborg Filmfestival 2007 kom, såvitt jag har lyckats utröna, nästa svenska visning på TV1000. I kulturmångfaldens Sverige fick den inte plats. Å andra sidan kan vi i Stockholm i kväll se The Dark Knight i 16 olika salonger, och det är ju också en slags mångfald.

Lördag 9 augusti 21.00 visas Reprise igen, på TV1000 Nordic.
Övriga titlar i den norska vågen får vi nog nöja oss att läsa om. Eller åka till Göteborg i februari för att se.

Inga kommentarer: